Test: Linksys WRT150N og WPC300N

Netværk d.  26. september. 2007, skrevet af Klavs S 7 Kommentarer.  Vist: 14611 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Linksys
DK distributør: Linksys
Linksys fortsætter med deres klassiske interface, der for eksisterende Linksys-brugere er velkendt, men for nye brugere kan det virke en anelse forvirrende. I takt med at Linksys får tilføjet flere og flere funktioner, begynder det nemlig at knibe med overskueligheden.
 
Linksys benytter et vandret bånd med menupunkterne ”Setup”, ”Wireless”, ”Security”, ”Access Restrictions”, ”Applications & Gaming”, ”Administration” og endelig ”Status”. Umiddelbart ikke helt ulogisk, men menupunkterne overlapper ofte hinanden og det kan nemt forvirre nye brugere. Et klassiske eksempel er at skal man indstille sikkerheden for sit trådløse netværk, så skal man ikke vælge ”Security” for det punkt indeholder kun sikkerhedsindstillinger for routerens ikke-trådløse del. Derimod skal man vælge ”Wireless” og derunder finder man indstillinger for sikkerhed i det trådløse netværk.
 
Når man logger ind får man til gengæld hurtigt en vigtig information – øverst i højre hjørne fortælles det på forsiden, hvilken firmware-version som routeren har. Nemt for brugeren og endnu nemmere for de personer, som skal yde support på produktet, da man i en telefon (eller en anden remote placering) forholdsvis nemt kan få brugeren til at se hvilken firmware routeren er udstyret med. 

 
Man starter i ”Basic setup”, der for langt de fleste brugere slet ikke behøver at ændres. Her finder man dog muligheder for eksempelvis at fravælge DHCP, definere antallet af forbindelser og hvilken IP-adresse, som routeren skal starte fra. Dertil kan tidszonen også indstilles. 

 
Routeren understøtter DDNS, som giver mulighed for at fastlægge vært og domæne selvom man som bruger ikke har en internetforbindelse med fast IP-adresse.

Der er også mulighed for at klone MAC-adresser og muligheder for mere avanceret routing.

”Wireless” giver mulighed for at give netværket en SSID – som naturligvis også kan skjules, hvis man ønsker dette. Dertil kan man vælge, om der skal køres 802.11b, 802.11g, draft 802.11n eller en blanding af disse.
 
Ydermere får man mulighed for at vælge om man vil benytte 20MHz båndet eller en Wire-udgave, hvor 40Mhz benyttes. 

Indstillingerne for sikkerheden på det trådløse netværk findes altså under ”Wireless”. Her får man mulighed for alt fra WEP til WPA2. Der kan vælges sikkerhed via en RADIUS-server, men langt de fleste vil uden tvivl opnå fin sikkerhed ved at benytte WPA med en Pre-Shared Key (WPA PSK). 

Der er naturligvis også mulighed for at benytte MAC-filtrering, hvor man enten kan tillade eller afvise bestemte MAC-adresser. 

 
Avancerede muligheder er der bestemt også. Her kan de mere avancerede brugere hurtigt få deres lyst styret. Man får blandt andet mulighed for at begrænse transmission rate, isolere adgangspunktet og disable frame burst. 

 
Under ”Security” kan man blandt andet slå routerens indbyggede firewall fra, men der er også smarte muligheder for eksempelvis at filtrere proxy-forbindelser, Java, ActiveX indhold og cookies. En smart løsning, der her er meget brugervenlig at sætte op. 

 
Man får også mulighed for at oprette VPN-forbindelser uden om routerens firewall. Routeren understøtter muligheden for IPSec, L2TP og PPTP protokoller. 

 
Brugeradfærd kan også begrænses, således at man kan indføre skemaer for hvilke sider og adresser, som brugerne skal have adgang til. Routeren kan rumme flere forskellige skemaer og man kan sætte tidsintervaller og bestemte ugedage, hvor de forskellige politikker skal anvendes. I samme åndedrag får man også mulighed for at begrænse brugernes adgang i forhold til visse applikationer. Eksempelvis FTP-adgang, POP3-adgang og lignende. 

 
Naturligvis tilbydes der også port forwarding igennem routeren - enten som single ports eller port range forwarding. En rigtig fin feature under ”Applecations & Gaming” er QoS (Quality of Service), der lader brugeren give bestemt trafik en højere prioritet. Eksempelvis til internet-telefoni, hvor samtaletrafik prioriteres over den øvrige netværkstrafik.

Endelig er der indstillinger for administration, hvor man eksempelvis kan skifte routerens password og meget andet. Blandt de fikse detaljer er at man kan sikre adgangen til routeren via en https-forbindelse og disable adgangen til konfigurationen fra trødløs forbindelse. 

Routeren giver også mulighed for at føre en log-fil. 

 
Der kan direkte fra routerens interface laves diagnosticering og eksempelvis testes traceroute. 

 
Routeren kan også nulstilles fra webintercaet, hvis man ikke man gider rest-knappen. 

 
Endelig kan firmware-opgradering naturligvis foretages herfra. 

 
Til sidst finder vi status-delen, der giver et hurtigt overblik over routeren. 

 
Og over det trådløse netværk.
Thomasth
 
Superbruger
Tilføjet:
27-09-2007 14:09:55
Svar/Indlæg:
86/16
Hej har lige læst denne artikel og jeg var lidt spændt på hvordan Linksys WRT150N og WPC300N klare det med hensyn til hvor god signal og hastighed over længer afstand. Grunden til det er at jeg lige har sat et trådløs netværk op for min bror med
802.11g udstyr. og det var ikke nogen succes, vi har probs med signal og hastighed, dårlig signal= dårlig hastighed, køre kun 5-16 Mbps. Min brors trådløs
netværk består af 2 stationær pc'er og en bærbar og en netopia router fra cybercity
den ene stationær har indbygget netkort og til den anden har vi købt en belkin pci trådløs netkort til 499,- . Det skal lige siges at han bor i et ganske almindelig mure
stens hus hvor max afstand til de 2 stationær er på 12m, det sjove er at hans bærebar lige meget hvor i huset køre med fuld skrald 54 Mbps og god signal.Har prøvet at fjerne alt sikkerhed for at se om det skulle give et bedre resultat men nej det gjorde det ikke. Jeg savner lidt information om hvor god signal der er på Linksys's udstyr og om det holder hvad de skriver nemlig at rækkevidden skulle være
12 gange i forhold til 802.11g udstyr, hvis det passer så kunne det måske være noget for min bror, for sådan som hans netværk køre nu dur bare ikke 😩


Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
27-09-2007 18:47:36
Svar/Indlæg:
437/341
Hej Thomasth

Hvis den bærbare kører med fuld hastighed over samme afstande som de stationære har og de ikke gør, så er jeg ikke så meget i tvivl om at det er netkortene i de stationære som er synderne. Ofte har jeg dog oplevet at en stationær PC kan få lidt problemer fordi det trådløse netkort sidder "gemt" bag på PC'eren.

Omkring rækkevidden, så har den for dette udstyr og også Trendnets draft 802.11n udstyr været rigtig god, men det er ikke meget bedre end rangemax, enhanced 802.11g og lignende udstyr. 12x rækkevidde holder i hvert fald ikke i praksis, hvis man tester i et hus eller en lejlighed, men tester man i fri luft og frit udsyn tror jeg nok muligheden skal være der. Det giver bare ikke så megen mening, da man ikke vil have dette som brugsområde i det daglige.


Thomasth
 
Superbruger
Tilføjet:
27-09-2007 21:17:48
Svar/Indlæg:
86/16
Hej Klavs S

Kan du anbefale et godt trådløs netværkskort ?
Et alternativ til han skal ud og købe netværkskort til 2 stationær er at han flytter telefon stikket ned til de 2 pc'er så routeren står lige ved siden af ,men det koster 1000,- at få Tdc til at komme og gøre det :'-(



Klavs
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-09-2007 16:50:35
Svar/Indlæg:
437/341
Vi har tidligere testet et fra US Robotics og det klart et bud på en løsning. 🙂

Link: http://hwt.dk/literaturedetail...


Thomasth
 
Superbruger
Tilføjet:
30-09-2007 17:48:43
Svar/Indlæg:
86/16
Tak 🙂


Ascanius
 
Elitebruger
Tilføjet:
30-09-2007 19:29:45
Svar/Indlæg:
725/128
Jeg syntes man skulle forbyde al salg af draft og vente til det endeligt bliver godkendt.

Det laver jo ikke andet end at ligge eksisterende netværk ned fordi det jammer.

Totalt smagsløst-


bitman2
 
Overclocker
Tilføjet:
27-01-2008 12:55:45
Svar/Indlæg:
193/40
hva er der no'en har har testet hvor stor overføringskapaciteten er på lan--wan for begge maskiner. Det er fint nok at teste wlan- lan, men det som virkeligheden er lige så vigtig er om hvorvidt dens interne routers kapacitet er stor nok.

Generelt er routernes cpu'er nemlig for små til at kunne klare at route så store mængde data hvilket gør at at routerens virkelige overføringskapacitet er mindre end hvad den kan klare over wlan-lan.