Komponenter
Processor
Processoren (CPU) er et af de vigtigste komponenter overhovedet, da det er den som udfører alle beregningerne. Lidt firkantet kan det siges, at jo hurtigere processoren er, jo hurtigere vil den bærbare arbejde. Dette er lidt en sandhed med modifikationer, idet der også er mange andre faktorer der spiller ind, men processoren har meget at sige.
Der er to mærker som dominerer markedet fuldstændig, nemlig AMD og Intel. AMD har blandt andet modellerne Sempron og Turion 64 X2 på markedet, mens Intels førende modeller er Atom, Celeron, Core Solo og Core 2 Duo. AMD Turion X2 og Intel Core 2 Duo, er såkaldte dual core processorer, hvilket betyder at de har to kerner som så kan deles om at foretage udregninger. Dette betyder dog ikke, at dual core processorerne er dobbelt så hurtige som tilsvarende single core, men ydelsen er højere, specielt når det drejer sig om multitasking, hvor flere opgaver skal løses på samme tid.
Core 2 Duo cpu fra Intel
AMD Sempron og Intel Celeron finder vi i de helt billige bærbare, og de yder således ikke synderligt godt. De yder dog begge helt fint, hvis det drejer sig om kontorarbejde og den slags. Core Solo er lidt i samme boldgade, men den yder dog lige et hak bedre end de to andre.
Til de krævende opgaver og spil, vil jeg klart anbefale at tage en dual core processor. Og til helt almindeligt brug, er det også rart at have en, da det hele lige føles en tand hurtigere, end med en single core. I øjeblikket er det Intel der har teten, og AMD's Turion X2 kan ikke helt følge med Intels Core 2 Duo. Når vi snakker videoredigering og krævende spil, vil jeg derfor anbefale at man ser sig om efter en bærbar udstyret med en Core 2 Duo processor. Det skal dog for retfærdighedens skyld siges at AMD Turion X2 er et fint valg til langt de fleste opgaver, men hvis man have det bedste så må det blive en Core 2 Duo.
Intel Atom er lidt i en klasse for sig selv. Ydelsen på disse processorer er i den lave ende, men til gengæld er strømforbruget også helt i bund. Mange af de nye netbooks er derfor udstyret med denne type processor. I samme klasse finder vi procesorer fra VIA, og til dels ULV (Ultra Low Voltage) udgaver af kraftigere processorer.
For at få sat lidt tal på ydelsen, har jeg samlet en række resultater af syntetiske benchmarks sammen, som vi har lavet her på siden. De kan give en idé om hvordan de forskellige processorer yder i forhold til hinanden. Jeg beklager at der ikke er flere processorer fra AMD blandt de testede