Operativsystem
Når man køber en bærbar i dag, følger der for det meste også et styresystem med. For de flestes vedkommende er det Windows Vista, men bærbare som Asus Eee og MSI Wind kommer med Linux eller Windows XP og hvis man køber en Mac kommer den med OSX.
Når man køber en bærbar med preinstalleret styresystem, har det den fordel, at de nødvendige drivere er installeret på forhånd. Hvis man ønsker et andet styresystem, kan man selvfølgelig installere dette senere, men der kan nogle gange opstå problemer med at finde de korrekte drivere. For det meste kan det godt lade sig gøre at finde drivere til det meste, men det er at foretrække at bruge et styresystem, som producenten står inde for.
Hvilket styresystem man skal have på sin bærbar, afhænger i høj grad af ens egne ønsker og hvad man er vant til. Men det afhænger også af hvad det er for en bærbar man køber. En bærbar som MSI Wind vil f.eks. have svært ved at afvikle Windows Vista tilfredsstillende, og Linux eller Windows XP vil derfor være at foretrække, da disse er mindre krævende.
Windows Vista har været meget udskældt for at være ressourcekrævende, og for at der er for mange ting som ikke er kompatibelt med det. Det er rigtigt at Vista er mere krævende end forgængeren XP, men hvis man har en bærbar med 2 GB ram eller mere, samt en dual core processor, så ser jeg ingen som helst grund til ikke at skulle køre med det nyeste. Windows Vista er i min optik mere brugervenligt for nybegyndere og i det hele taget bedre at arbejde med end Windows XP.
Tilbehør
For at få det bedste ud af din bærbar, kan det være en god ide at investere i noget ekstraudstyr. Jeg vil her gennemgå nogle af de typer ekstraudstyr der findes.
Transport
En bærbar vil i de fleste tilfælde blive transporteret rundt i større eller mindre grad. Her er det selvfølgelig vigtigt, at den bærbare er beskyttet, så den ikke bliver beskadiget. Hvor meget beskyttelse man har brug for, kommer selvfølgelig an på hvor meget man går op i ridser og den slags, samt hvor robust den bærbare er. Hvis den bærbare har et forstærket og robust kabinet, kan man godt have den liggende i en almindelig taske uden at der sker så meget ved det, ud over at der selvfølgelig uundgåeligt vil komme ridser hist og her. Hvis man derimod har en bærbar uden forstærket kabinet, eller bare generelt ikke bryder sig som at der kommer ridser i ens bærbar, kan det varmt anbefales at investere i enten en speciel taske, en såkaldt sleeve eller måske begge dele.
En sleeve er en form for lomme, som sidder helt tæt på maskinen og som oftest er lavet af neopren eller et andet blødt materiale. Sådan en koster typisk et par hundrede kroner, og den beskytter godt mod mindre slag og ridser, som ofte er uundgåelige under transport. Når man skal have fat i en sleeve, er det vigtigste at den passer til den pågældende bærbar. Selv bærbare med samme skærmstørrelse kan have forskellige dimensioner, så det er en god idé at tjekke om de indvendige dimensioner i sleeven, passer med ens bærbar.
Hvis man gerne vil have ekstra beskyttelse, kan man også overveje at kaste penge efter en taske. Disse fåes i mange forskellige modeller, som f.eks. den klassiske skuldertaske, eller som en rygsæk med et specielt rum til en bærbar. En rygsæk kan anbefales, hvis man skal have mere end bare en mappe eller lignende med ud over den bærbare, da disse som regel har en del mere ekstra plads, end en klassisk skuldertaske. Tasker fås i rigtig mange udformninger, og det er op til ens smag og pengepung hvilken man skal have. Igen skal man lige være opmærksom på at ens bærbar passer til tasken, og det er også en god idé at se på hvor meget beskyttelse tasken giver.
Dockingstation
En dockingstation er værd at overveje, hvis man arbejder meget med sin bærbar på samme sted, for eksempel på kontoret og derhjemme. En dockingstation fås i flere forskellige udformninger, men den mest almindelige slags er en slags stand man kan sætte den bærbare på så skærmen kommer op i øjenhøjde. Typiske er der indbygget tastatur og USB hub, så du kan have printer, mus osv. permanent sluttet til docking stationen, så du ikke skal sætte alt dette til hver gang du skal bruge din bærbar derhjemme.
Docking station fra Logitech
Docking stationer fungerer også i visse tilfælde som kølere/varmeafledere, hvilket både kan gøres med eller uden aktive blæsere. Varme er ofte et problem med bærbare, og ekstra køling kan være med til at nedsætte støjniveauet og forlænge levetiden af komponenterne,
Diverse
På alle bærbare er der et pegeredskab af en art, men alt andet lige så er det nemmeste at bruge en rigtig mus. Der findes mange forskellige mus, som er specielt velegnede til brug sammen med en bærbar. Der er flere forskellige trådløse mus, hvor f.eks. modtageren kan gemmes inde i musen under transport. Modtageren i en Logitech VX Nano er sågar så lille, at man kan lade den sidde i maskinen under transport. En anden mulighed kunne være en bluetooth mus, som ikke behøver nogen modtager, hvis der er indbygget bluetooth i den bærbare.
Hvis man har brug for rigtig lang batterilevetid, kan man overveje at købe et ekstra batteri, eller man kan vælge et batteri med en større kapacitet end standard. En ting man skal være opmærksom på her, er dog at hvis man vælger et batteri med større kapacitet, vil det typisk stikke lidt ud bag til. Hvis man i dette tilfælde vil have sin bærbar i et sleeve, skal man vælge et der er lidt større, så der er plads til batteriet.