Komponenter fortsat

Batteri

Alle nye batterier i laptops er baseret på Lithium Ion celler, og i forhold til de gamle Ni-Cad batterier er de overlegne på mange punkter. Hvor lang tid ens batteri kommer til at holde, kommer an på mange forskellige faktorer. Mest af alt kommer det an på hvilke komponenter den bærbare er udstyret med, samt kapaciteten på batteriet.

Generelt så er reglen at jo kraftigere komponenterne er, jo kortere vil batterilevetiden være. Men de nyeste generationer af processorer fra Intel er også begyndt at være rimeligt strømbesparende i forhold til ydelsen. Grafikkortet har også meget at sige, her er de små onboard grafikkort klart at foretrække hvis man kigger på strømforbruget, mens de kraftigere dedikerede grafikkort fra AMD og NVIDIA vil betyde en klart lavere batterilevetid.

Kapaciteten på batteriet har selvfølgelig også meget at sige. De fleste bærbare er udstyret med et batteri med 6 Lithium celler, hvilket svarer til en kapacitet på 4800mAh. Tit har man så mulighed for at betale ekstra og få et batteri med 9 celler, hvilket selvfølgelig giver ekstra batterilevetid. Her skal man være opmærksom på, at batterier med ekstra kapacitet vil rage lidt ud bag til på den bærbare.

Med tiden vil batteriet uundgåeligt miste kapacitet, og på et tidspunkt er det nødvendigt at købe et nyt. Med Lithium batterier er der faktisk ikke så meget at gøre ved dette kapacitetstab. Der er mange som tror, at hvis man aflader batteriet fuldstændig hver gang i stedet for at "klatlade", og tager batteriet ud når den bærbare er sluttet til strøm, vil det forlænge batteriets levetid. Med de gamle batterier var der en hvis sandhed i disse udsagn, men når det gælder lithium batterier har det ingen hold i virkeligheden. Holdbarheden af et lithium batteri afhænger udelukkende af kvaliteten af cellerne, så det kan ofte godt betale sig at betale lidt ekstra for en bærbar af god kvalitet, da dette for det meste er indikator for et godt batteri.

Grafik

Grundlæggende findes der to forskellige typer af grafikkort til bærbare, dem der er indbygget i bundkortet (onboard) og de dedikerede.

Markedet for onboard grafikkort er domineret af Intel, som derigennem står for en rigtig stor del af markedet for grafikchips til bærbare. De onboard grafikkort har den store fordel, at de kun bruger ganske lidt strøm i forhold til de dedikerede. Men til gengæld er de heller ikke i stand til at afvikle spil, eller andre krævende grafiske applikationer. De er dog helt perfekte, hvis man skal bruge den til almindeligt kontorarbejde eller til at se film på.

Hvis den bærbare skal bruges til spil, skal man anskaffe sig en bærbar med et dedikeret grafikkort, da disse kan levere en ydelse der er markant bedre end de onboard. Her skal man være opmærksom på hvilken grafikchip der sidder på kortet, samt hvor meget RAM kortet er udstyret med. Man skal også være meget opmærksom på om den oplæste mængde RAM er dedikeret, eller om grafikkortet "låner" fra mængden af system-RAM. På nVidia kort kaldes den mængde RAM som grafikkortet maksimalt vil låne for Turbo Cache og hos AMD hedder det Hypermemory. Det er altid at anbefale at grafikkortet har sine egne ram, hvilket de bedre grafikkort også altid har.

Hvis du skal spille krævende spil, kan det hurtigt blive dyrt at få en bærbar med et grafikkort der kan være med blandt de bedste. Det er derfor værd at overveje om du i virkeligheden ikke var bedre tjent med en bærbar med integreret grafik, og en stationær til at spille på. Til spil vil det være bedst hvis den bærbare mindst har et grafikkort i stil med et nVidia 9600M GT. Grafikkort i denne klasse er i stand til at afvikle de fleste spil på markedet, men du skal dog ikke forvente at du kan slå alle detaljer til, eller spille i højeste opløsning.

Generelt kan det ikke anbefales at købe en bærbar decideret til at spille på, da man skal op at betale rigtig mange penge før man får noget der virkelig rykker. Man kan dog sige, at bærbare i dag er blevet så kraftige, så selv en i mellemklassen kan afvikle de fleste spil på markedet, og en bærbar's åbenlyse fordele mht. mobiliteten kan ikke fornægtes. Før du går ud og investerer mange tusinde kroner i den mest hidsige gaming bærbare på markedet, så bør du dog lige overveje, om ikke du var bedre tjent med en stationær til at spille på og eventuelt også en billigere bærbar til at have med rundt.

På mange bærbare med et kraftigt grafikkort kan batterilevetiden gå hen at blive et problem, da kraftige grafikkort bruger en masse strøm i forhold til de integrerede løsninger, så hav også dette med i overvejelserne før du køber. Det nyeste på dette område er såkaldt hybridgrafik, hvor den bærbare er udstyret med hele to grafikkort - et lille strømsparende og et kraftigere til mere grafisk krævende opgaver. Når der ikke er brug for det kraftige grafikkort slukkes det, og det mindre tager over og sparer derved en masse strøm.

Skærm

Når du skal ud at købe en bærbar, er skærmstørrelsen og dermed også den fysiske størrelse på den bærbare, noget du skal være opmærksom på. De små subnotes fås med skærmstørrelser helt ned til 7" og den åbenlyse fordel her, er at de fysisk næsten intet fylder. Til gengæld kan den lille skærmstørrelse være yderst trættende i længden, hvis man arbejder med maskinen i længere tid. Hvis man skal arbejde med den bærbare over længere tid, er det værd at gå lidt på kompromis med portabiliteten, og anskaffe sig en bærbar med en skærm på mindst 12". Oftest er en skærmstørrelse på 14" eller 15" at foretrække, da bærbare med 17" skærm eller større ofte bliver så store så man nærmere ville kategorisere dem som værende "slæbbare" frem for bærbare. Skærmstørrelse er selvfølgelig meget individuelt, og helt op til en selv hvor stor skærm man synes er passende til ens brug, og hvor meget man samtidig gider slæbe rundt på.

Ud over skærmstørrelsen er der også et par andre ting du skal være opmærksom på. Du skal for eksempel også være opmærksom på hvilken opløsning skærmen understøtter. Hvilken opløsning man foretrækker, er selvfølgelig op til en selv, men som regel foretrækker de fleste en høj opløsning frem for en mindre. Et godt råd vil være at danne sig et overblik over hvordan forskellige opløsninger ser ud på en given skærmstørrelse, og selv vurdere hvad man synes er en passende opløsning til en given skærmstørrelse. 

En sidste ting omkring skærmen, er den måde den reflekterer lys på. I dag er mange skærme på bærbare behandlet med en skinnende/glossy overflade som blandt andet går under navnet Crystal Clear. En skærm af denne type, vil reflektere lys der rammer den, og fungere lidt ligesom et spejl. Dette kan være yderst irriterende, hvis man sidder udenfor i solskin eller med en lyskilde i ryggen. Fordelen ved denne type behandling er dog, at det er en nem og billig måde at producere en skærm der kan vise gode og skarpe billeder. For nogen betyder det måske ikke noget at skærmen er "blank", men det er værd at tage med i overvejelserne.

Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
07-03-2009 18:17:07
Svar/Indlæg:
1317/46
Fin guide, dog mangler det forslag til bærbare nogle links til nogle bærbare, det kunne både være links til anmeldelser her fra siden eller til edbpriser(eller en anden prisportal). Evt. kan de af os som har bærbare supplere med beskrivelser af vores egne computere, altså skriv hvad de kan/ikke kan.

(1) Min første/nyeste bærbar er en MM-Vision, men en 2.4Ghz T8300 Core 2 Duo, 4Gb ram, 320Gb harddisk og et nVidia 8600m gt.

Computeren kan afvikle alle de sædvanlige teksbehandlingsprogrammer og lign. Hvad angår spil så kan jeg uden problemer bruge den til et spil som Test Drive Unlimited, sagt på en anden måde så er det 8600m gt tilstrækkeligt til lidt ældre spil. Spil fra DX9.0 spil æraen vil være et godt bud. Computeren kostede sidste sommer knap 8k.


(2) Min anden bærbare(kan ikke huske navnet) har en Celeron M1500mhz, 512mb ram og 40gb harddisk.

Computeren svarer til hvad man ville købe til IT brug(Internet og Teksbehandling, men ikke meget andet. Med 1 til 2gb ram og en større harddisk ville den være fin til netop IT, men glem alt om spil der bare lugter af 3D.


Jesper
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-03-2009 18:38:50
Svar/Indlæg:
2072/117
#1 Gætter på guiden er skrevet med det udgangspunkt at den ikke skal "udløbe" dvs. at hvis man indsætter forslag vil de hurtigt blive forældet.


jakob3k
 
Superbruger
Tilføjet:
07-03-2009 19:32:51
Svar/Indlæg:
440/3
#0
Fin idé til en artikel. Jeg har lige skimmet den igennem, men jeg synes ikke rigtig, at jeg så noget omkring numerisk tastatur i teksten. Måske har jeg bare overset det, men ellers synes jeg da klart, at det er værd at ta' med i sine overvejelser. Endvidere er der en del, der ville fravælge en bærbar alene pga. "forkert" placering af Fn-tast.


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
07-03-2009 21:57:20
Svar/Indlæg:
1317/46
#2 Så lads os komme med noget information i forummet, det kan jo opdateres løbene.

Desuden vil guiden blive forældet efter stykke tid under alle omstændigheder. Om nogle år vil anbefalingen være SSD harddisk Core 3 Duo osv.


Jesper
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-03-2009 22:38:36
Svar/Indlæg:
2072/117
#4 Det har du ret i, men tror nu ikke der kommer en Core 3 Duo 😛


leon2008
 
Overclocker
Tilføjet:
07-03-2009 22:47:18
Svar/Indlæg:
228/35
Fin guide. Dog mange spørsmål uden svar...
Lige en kommentar til din note omkring 9 cell'et batterie.. Det er ikke altid de stikker ud bagud.. Det er en muligt det sker specielt i de små laptops, men vil sige at det i sjældnere tilfælde sker ved 15-17" computeren.. Bare en detalje, men det kunne afskrække folk fra at vælge det. Det andet ved en 9 cellet vs. 6 cellet er vel også vægten det øges med ca. 300 g fra 6 til 9 celler (det er bare et estimat, men det var sådan ved den sidste maskine jeg har set på + et par stykker andre jeg overvejede).



Pizzadude
 
Redaktør
Tilføjet:
08-03-2009 11:18:47
Svar/Indlæg:
5363/442
#1 Som #2 Så rigtigt siger, så er guiden skrevet, så den ikke bliver forældet lige med det første. I den henseende er det farligt at begynde at komme med links, da disse let kan blive ændret.

Jeg har forsøgt at komme med nogle generelle bud på konfigurationer, så jeg ser ikke den store grund til at komme ind på mere specifikke af slagsen. Den slags mener jeg for øvrigt bør holdes i en tråd for sig, som du selv foreslår..

Selvfølgelig vil guiden blive forældet efterhånden som det kommer nyt hardware på markedet, men det kan være jeg opdaterer den om et års tid eller to, eller måske skriver noget helt nyt.

#3 Ja det kan du have ret i. Det er selvfølgelig altid en afvejning hvad man vil have med, men jeg vil overveje at tage dit forslag med i guiden 🙂

#6 Det er korrekt at jeg kommer med en del åbne spørgsmål, men disse tjener mest til at folk virkelig overvejer hvad de har brug for og selv lægger vægt på - da dette i sidste ende er meget individuelt.

I langt de fleste tilfælde, vil batteriet stikke ud bag på, hvis du vælger et 9-celles batteri i en 15" laptop. I en 17" er batteriet for det meste på 8 eller 9 celler som standard, og her er det ikke særlig normalt at købe et større batteri. Ja vægten øges selvfølgelig, men det er så igen et spørgsmål om hvor meget jeg i guiden skal gå i detaljer.


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
08-03-2009 17:29:22
Svar/Indlæg:
1317/46
#7 som du skriver så er det svært at komme med bud på nogle bærbare, langt svære end med andet hardware fordi man køber en samlet pakke, som stort set ikke kan opgraderes eller konfigureres speceielt individuelt, men for at hjælpe kommende købere opretter jeg en tråd i forummet http://hwt.dk/forumthread.aspx... hvor folk kan beskrive deres bærbare og dermed hjælpe andre.


Stigers
 
Overclocker
Tilføjet:
09-03-2009 19:31:49
Svar/Indlæg:
83/4
Når man vælger bærbar, er det vigtigt at man gør sig klar hvad den skal bruges til.
Det er helt korrekt, men jeg savner at der er nogen der giver sig tid til at nævne kabinettet!!!


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
09-03-2009 20:38:55
Svar/Indlæg:
1317/46
Det har vel også en betydning, men at beskrive kabinettet vil være som at beskrive et stort antal bærbare. Kabinetterne er næsten lige så lidt standard som konfigurationerne.


SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-03-2009 05:38:53
Svar/Indlæg:
3011/103
Jeg havde egentlig gerne set, at der var nogle benchmarks med fra AMD's processorer, da man i den billige ende ofte finde mange gode maskiner med en AMD processor, og de gør det faktisk ret godt.


Pizzadude
 
Redaktør
Tilføjet:
10-03-2009 21:55:43
Svar/Indlæg:
5363/442
#9 Jeg nævner kabinettet under "afsluttende bemærkninger"

#11 Som du nok har læst beklager jeg dette faktum, men vi har desværre ikke haft så mange AMD-baserede bærbare til test. Dette skyldes naturlighvis, at Intel er klart markedsledende i øjeblikket når det kommer til mobile processorer.