Komponenter fortsat - Ram og harddisk
RAM
RAM er en mindre mængde lagerplads, som bruges til at lagre midlertidige data når maskinen kører. At have en tilstrækkelig mængde RAM er for eksempel vigtigt for at styresystemet kan køre tilfredsstillende, og især til videoredigering og spil er en stor mængde RAM essentielt.
I langt de fleste tilfælde bruges såkaldte DDR2 ram, men de første bærbare udstyret med den næste generation DDR3 er så småt ved at dukke frem. Lige nu er der ikke de store fordele ved at vælge DDR3 frem for DDR2, da den relativt begrænsede hastighedsforskel langt fra opvejer den ekstra pris.
Den normale mængde RAM er i dag på ca. 2 GB, men jeg vil stærkt anbefale at få 3 eller 4 GB ram, hvis den skal bruges til videoredigering eller spil. Hvis den bærbare kommer med Windows Vista, er mindst 2 GB at anbefale, og gerne lidt mere. Husk at hvis du skal have 4GB eller mere RAM i maskinen, skal maskinen helst have et 64-bit styresystem, da rammene ellers ikke vil blive fuldt udnyttet.
RAM-blok til bærbare fra Kingston
RAM er ikke et sted hvor det kan betale sig at spare. Op til en samlet mængde på 3 - 4 GB giver mere RAM en mærkbar forskel, og prisen på RAM gør, at det er alle pengene værd, at betale for at få ekstra. RAM er desuden let og billigt at opgradere, så man kan godt købe mere på et senere tidspunkt, hvis man har behov for det.
Hvis der skal opgraderes, er det vigtigt at huske, at langt de fleste bærbare kun har to pladser til RAM-moduler, og man kan derfor være nødt til at tage moduler ud, når der skal opgraderes. Det er også vigtigt, at rammene er specielt beregnede til bærbare, da almindelige moduler til en stationære ikke vil passe. RAM beregnet til bærbare er til SO-DIMM soklen.
Harddisk
Harddisken er lageret hvor alle tingene bliver gemt, så hvis du skal have en masse musik, video og spil liggende, så skal du også have en harddisk med en stor kapacitet. Ofte kan det være en ide at overveje en ekstern harddisk som supplement, men det er jo op til en selv.
Normalt kan en harddisk på under 40GB ikke anbefales, og de fleste bærbare i dag er da også udstyret med mindst en disk på 120 GB, hvilket er rigeligt, hvis man ikke skal have store videofiler eller en stor mængde musik liggende. Mængden er selvfølgelig helt op til en selv, alt efter hvor meget man synes man har brug for. Når man skal vælge størrelse af harddisk, er det altid bedre at have lidt for meget end for lidt, men harddiskstørrelserne er efterhånden blevet så store så selv de mindste diske på 80-120GB er nok for de fleste almindelige brugere.
Samsung harddisk til bærbare
Hastigheden på harddisken er også værd at overveje. De fleste harddiske kører med 5400 RPM (Rotations Pr. Minute), og dette er også fint for de fleste. Nogen gange kan det dog betale sig at opgradere til en harddisk som kører med 7200 RPM. Den hurtigere disk gør, at computeren starter hurtigere, og at programmer og spil også starter hurtigere op. En bagside ved en hurtigere disk er dog at den bruger en smule mere strøm, udvikler lidt mere varme og larmer lidt mere. Antagelsen om at 7200 RPM diske er hurtigere end 5400 RPM, gælder dog kun for diske af samme type. Visse diske på 5400 RPM kan være hurtigere end andre harddiske der snurrer med hurtigere omdrejninger, så det er også en god ide at se på mærket og modellen.
SSD (Solid State Drive) baserede diske, som er baseret på samme teknologi som f.eks. en USB stick, er også ved at komme frem. Fordelen ved disse er, at de er lynende hurtige, og at de bruger meget lidt strøm. En anden meget vigtig fordel ved SSD diskene er, at de ikke er lige så overfølsomme overfor stød og rystelser som de traditionelle mekaniske harddiske er. Lige nu er de dog for dyre til at det kan betale sig at tage en SSD disk frem for en traditionel harddisk, men der er meget der tyder på at SSD-diske er fremtiden.