Komponenter fortsat - Ram og harddisk

RAM

RAM er en mindre mængde lagerplads, som bruges til at lagre midlertidige data når maskinen kører. At have en tilstrækkelig mængde RAM er for eksempel vigtigt for at styresystemet kan køre tilfredsstillende, og især til videoredigering og spil er en stor mængde RAM essentielt.

I langt de fleste tilfælde bruges såkaldte DDR2 ram, men de første bærbare udstyret med den næste generation DDR3 er så småt ved at dukke frem. Lige nu er der ikke de store fordele ved at vælge DDR3 frem for DDR2, da den relativt begrænsede hastighedsforskel langt fra opvejer den ekstra pris.

Den normale mængde RAM er i dag på ca. 2 GB, men jeg vil stærkt anbefale at få 3 eller 4 GB ram, hvis den skal bruges til videoredigering eller spil. Hvis den bærbare kommer med Windows Vista, er mindst 2 GB at anbefale, og gerne lidt mere. Husk at hvis du skal have 4GB eller mere RAM i maskinen, skal maskinen helst have et 64-bit styresystem, da rammene ellers ikke vil blive fuldt udnyttet.

RAM-blok til bærbare fra Kingston

RAM er ikke et sted hvor det kan betale sig at spare. Op til en samlet mængde på 3 - 4 GB giver mere RAM en mærkbar forskel, og prisen på RAM gør, at det er alle pengene værd, at betale for at få ekstra. RAM er desuden let og billigt at opgradere, så man kan godt købe mere på et senere tidspunkt, hvis man har behov for det.

Hvis der skal opgraderes, er det vigtigt at huske, at langt de fleste bærbare kun har to pladser til RAM-moduler, og man kan derfor være nødt til at tage moduler ud, når der skal opgraderes. Det er også vigtigt, at rammene er specielt beregnede til bærbare, da almindelige moduler til en stationære ikke vil passe. RAM beregnet til bærbare er til SO-DIMM soklen.

Harddisk

Harddisken er lageret hvor alle tingene bliver gemt, så hvis du skal have en masse musik, video og spil liggende, så skal du også have en harddisk med en stor kapacitet. Ofte kan det være en ide at overveje en ekstern harddisk som supplement, men det er jo op til en selv.

Normalt kan en harddisk på under 40GB ikke anbefales, og de fleste bærbare i dag er da også udstyret med mindst en disk på 120 GB, hvilket er rigeligt, hvis man ikke skal have store videofiler eller en stor mængde musik liggende. Mængden er selvfølgelig helt op til en selv, alt efter hvor meget man synes man har brug for. Når man skal vælge størrelse af harddisk, er det altid bedre at have lidt for meget end for lidt, men harddiskstørrelserne er efterhånden blevet så store så selv de mindste diske på 80-120GB er nok for de fleste almindelige brugere.

Samsung harddisk til bærbare

Hastigheden på harddisken er også værd at overveje. De fleste harddiske kører med 5400 RPM (Rotations Pr. Minute), og dette er også fint for de fleste. Nogen gange kan det dog betale sig at opgradere til en harddisk som kører med 7200 RPM. Den hurtigere disk gør, at computeren starter hurtigere, og at programmer og spil også starter hurtigere op. En bagside ved en hurtigere disk er dog at den bruger en smule mere strøm, udvikler lidt mere varme og larmer lidt mere. Antagelsen om at 7200 RPM diske er hurtigere end 5400 RPM, gælder dog kun for diske af samme type. Visse diske på 5400 RPM kan være hurtigere end andre harddiske der snurrer med hurtigere omdrejninger, så det er også en god ide at se på mærket og modellen.

SSD (Solid State Drive) baserede diske, som er baseret på samme teknologi som f.eks. en USB stick, er også ved at komme frem. Fordelen ved disse er, at de er lynende hurtige, og at de bruger meget lidt strøm. En anden meget vigtig fordel ved SSD diskene er, at de ikke er lige så overfølsomme overfor stød og rystelser som de traditionelle mekaniske harddiske er. Lige nu er de dog for dyre til at det kan betale sig at tage en SSD disk frem for en traditionel harddisk, men der er meget der tyder på at SSD-diske er fremtiden.

Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
07-03-2009 18:17:07
Svar/Indlæg:
1317/46
Fin guide, dog mangler det forslag til bærbare nogle links til nogle bærbare, det kunne både være links til anmeldelser her fra siden eller til edbpriser(eller en anden prisportal). Evt. kan de af os som har bærbare supplere med beskrivelser af vores egne computere, altså skriv hvad de kan/ikke kan.

(1) Min første/nyeste bærbar er en MM-Vision, men en 2.4Ghz T8300 Core 2 Duo, 4Gb ram, 320Gb harddisk og et nVidia 8600m gt.

Computeren kan afvikle alle de sædvanlige teksbehandlingsprogrammer og lign. Hvad angår spil så kan jeg uden problemer bruge den til et spil som Test Drive Unlimited, sagt på en anden måde så er det 8600m gt tilstrækkeligt til lidt ældre spil. Spil fra DX9.0 spil æraen vil være et godt bud. Computeren kostede sidste sommer knap 8k.


(2) Min anden bærbare(kan ikke huske navnet) har en Celeron M1500mhz, 512mb ram og 40gb harddisk.

Computeren svarer til hvad man ville købe til IT brug(Internet og Teksbehandling, men ikke meget andet. Med 1 til 2gb ram og en større harddisk ville den være fin til netop IT, men glem alt om spil der bare lugter af 3D.


Jesper
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-03-2009 18:38:50
Svar/Indlæg:
2072/117
#1 Gætter på guiden er skrevet med det udgangspunkt at den ikke skal "udløbe" dvs. at hvis man indsætter forslag vil de hurtigt blive forældet.


jakob3k
 
Superbruger
Tilføjet:
07-03-2009 19:32:51
Svar/Indlæg:
440/3
#0
Fin idé til en artikel. Jeg har lige skimmet den igennem, men jeg synes ikke rigtig, at jeg så noget omkring numerisk tastatur i teksten. Måske har jeg bare overset det, men ellers synes jeg da klart, at det er værd at ta' med i sine overvejelser. Endvidere er der en del, der ville fravælge en bærbar alene pga. "forkert" placering af Fn-tast.


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
07-03-2009 21:57:20
Svar/Indlæg:
1317/46
#2 Så lads os komme med noget information i forummet, det kan jo opdateres løbene.

Desuden vil guiden blive forældet efter stykke tid under alle omstændigheder. Om nogle år vil anbefalingen være SSD harddisk Core 3 Duo osv.


Jesper
 
Elitebruger
Tilføjet:
07-03-2009 22:38:36
Svar/Indlæg:
2072/117
#4 Det har du ret i, men tror nu ikke der kommer en Core 3 Duo 😛


leon2008
 
Overclocker
Tilføjet:
07-03-2009 22:47:18
Svar/Indlæg:
228/35
Fin guide. Dog mange spørsmål uden svar...
Lige en kommentar til din note omkring 9 cell'et batterie.. Det er ikke altid de stikker ud bagud.. Det er en muligt det sker specielt i de små laptops, men vil sige at det i sjældnere tilfælde sker ved 15-17" computeren.. Bare en detalje, men det kunne afskrække folk fra at vælge det. Det andet ved en 9 cellet vs. 6 cellet er vel også vægten det øges med ca. 300 g fra 6 til 9 celler (det er bare et estimat, men det var sådan ved den sidste maskine jeg har set på + et par stykker andre jeg overvejede).



Pizzadude
 
Redaktør
Tilføjet:
08-03-2009 11:18:47
Svar/Indlæg:
5363/442
#1 Som #2 Så rigtigt siger, så er guiden skrevet, så den ikke bliver forældet lige med det første. I den henseende er det farligt at begynde at komme med links, da disse let kan blive ændret.

Jeg har forsøgt at komme med nogle generelle bud på konfigurationer, så jeg ser ikke den store grund til at komme ind på mere specifikke af slagsen. Den slags mener jeg for øvrigt bør holdes i en tråd for sig, som du selv foreslår..

Selvfølgelig vil guiden blive forældet efterhånden som det kommer nyt hardware på markedet, men det kan være jeg opdaterer den om et års tid eller to, eller måske skriver noget helt nyt.

#3 Ja det kan du have ret i. Det er selvfølgelig altid en afvejning hvad man vil have med, men jeg vil overveje at tage dit forslag med i guiden 🙂

#6 Det er korrekt at jeg kommer med en del åbne spørgsmål, men disse tjener mest til at folk virkelig overvejer hvad de har brug for og selv lægger vægt på - da dette i sidste ende er meget individuelt.

I langt de fleste tilfælde, vil batteriet stikke ud bag på, hvis du vælger et 9-celles batteri i en 15" laptop. I en 17" er batteriet for det meste på 8 eller 9 celler som standard, og her er det ikke særlig normalt at købe et større batteri. Ja vægten øges selvfølgelig, men det er så igen et spørgsmål om hvor meget jeg i guiden skal gå i detaljer.


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
08-03-2009 17:29:22
Svar/Indlæg:
1317/46
#7 som du skriver så er det svært at komme med bud på nogle bærbare, langt svære end med andet hardware fordi man køber en samlet pakke, som stort set ikke kan opgraderes eller konfigureres speceielt individuelt, men for at hjælpe kommende købere opretter jeg en tråd i forummet http://hwt.dk/forumthread.aspx... hvor folk kan beskrive deres bærbare og dermed hjælpe andre.


Stigers
 
Overclocker
Tilføjet:
09-03-2009 19:31:49
Svar/Indlæg:
83/4
Når man vælger bærbar, er det vigtigt at man gør sig klar hvad den skal bruges til.
Det er helt korrekt, men jeg savner at der er nogen der giver sig tid til at nævne kabinettet!!!


Clintin
 
Superbruger
Tilføjet:
09-03-2009 20:38:55
Svar/Indlæg:
1317/46
Det har vel også en betydning, men at beskrive kabinettet vil være som at beskrive et stort antal bærbare. Kabinetterne er næsten lige så lidt standard som konfigurationerne.


SoundWave
 
Elitebruger
Tilføjet:
10-03-2009 05:38:53
Svar/Indlæg:
3011/103
Jeg havde egentlig gerne set, at der var nogle benchmarks med fra AMD's processorer, da man i den billige ende ofte finde mange gode maskiner med en AMD processor, og de gør det faktisk ret godt.


Pizzadude
 
Redaktør
Tilføjet:
10-03-2009 21:55:43
Svar/Indlæg:
5363/442
#9 Jeg nævner kabinettet under "afsluttende bemærkninger"

#11 Som du nok har læst beklager jeg dette faktum, men vi har desværre ikke haft så mange AMD-baserede bærbare til test. Dette skyldes naturlighvis, at Intel er klart markedsledende i øjeblikket når det kommer til mobile processorer.