Kortet
Asus Crosshair er designet noget anderledes end de fleste bundkort. Det er ikke så meget farverne, selvom de faktisk giver godt overblik over de forskellige ting på kortet. En mere markant forskel er det store heatpipe-system til køling af chipsettet. Men det, der for alvor gør Crosshairs layout specielt, er de små detaljer rundt omkring, som vi skal se nærmere på
Udvidelsesportene er den første specielle detalje. Fra syd mod nord drejer det sig om 1 PCI-port, 1 PCI-Express x16, 1 PCI, 1 PCI-Express x4, 1 PCI-Express x16 og 1 PCI. Den øverste port er til det indstikskort, som skal bruges til lyden. Som man kan se, er der utrolig lidt plads mellem øverste PCI-port og køleprofilen. Denne øverste port plejer at være til grafikkortet, så et grafikkort med køleprofil på bagsiden kan tit give problemer. Dette problem findes på ingen måde her, da Asus simpelthen har flyttet den øverste PCI-Express x16-port en tak ned, og en PCI-port har taget dens plads. Derudover er der to andre porte mellem de to PCI-Express x16-porte, så der er masser af luft og plads til seriøs køling af to grafikkort i SLI. Den nederste port er godt nok lidt tæt på den sydlige kant af bundkortet, og dermed kabinettet, men jeg tror ikke, det vil give nogen problemer.
Denne alternative placering gør også, at et langt grafikkort under alle omstændigheder befinder sig langt fra RAM-soklerne, så man altid kan komme til dem. Desuden kan det kun være en fordel, at grafikkortet og processoren kommer længere væk fra hinanden, så de ikke varmer hinanden op.
Nederst på kortet har vi en række connectors, 1 Firewire, 1 Floppy og 2 USB2.0. Floppy-portens placering kan give problemer med at få kablet til at række i store kabinetter - men samtidig er placeringen her meget almindelig og (vi) folk med store kabinetter har nok allerede et kabel, der er langt nok. Firewire og USB har fået en ramme ligesom Floppy-porten, så det er nemt at tilslutte de medfølgende brackets.
Herefter er der en power-knap og reset-knap, som er guld værd for en bundkortstester, som ellers normalt er hensat til at kortslutte pwrsw-connectoren med en skruetrækker. Længst mod højre har vi som sædvanligt pront panel connectors, hvor man i dette tilfælde kan tilslutte den smarte Q-Connector, som gør det nemmere at montere bundkortet. Nord for denne finder vi de 6 SATA-porte samlet ét sted, og ovenfor den enlige IDE-port og et 24-pins ATX strømstik. Lige over denne kan man se Clear CMOS, som her er en knap, ikke en jumper. Det er efterhånden et must på et bundkort til overclockere, at denne er en knap, for det gør det meget nemmere at resette bios i et mørkt og trangt kabinet.
Vi skal også lige se på en anden smart detalje i denne ende af kortet. Når maskinen er tændt, lyser en grøn ON-diode, power- og reset-knapperne, og clr-CMOS-knappen. Men når maskinen er slukket, kan man med en knap på I/O-panelet tænde en række blå dioder på bundkortet, som kan hjælpe én med at finde de rigtige stik i et mørkt kabinet. De er placeret langs den sydlige kant af bundkortet, samt omkring SATA-portene og IDE-porten. Jeg undrede mig i første omgang over, at de ikke var placeret omkring PCI- og PCI-Express-portene, men det skyldes selvfølgelig, at strømmen skal være koblet fra, når man piller ved disse, og så ville der alligevel ikke være lys. Alt i alt en meget smart detalje. Men casemoddere kan måske godt ærge sig over, at det blå lys kun findes, når maskinen er slukket - det ser jo ellers ganske godt ud :)
De fire RAM-sokler er farvekodede efter den sædvanlige logik: Hvis man skal have to RAM-blokke til at køre dual channel, skal de sættes i porte af samme farve. Chipset-kølingen er stor, og den kommer rimelig tæt på CPU-socket'en. Det kan måske give problemer med store kølere, men jeg tror nu, de fleste vil kunne være der - der er lidt plads hele vejen rundt, og chipset-køleren er jo ikke så skrøbelig, som hvis komponenterne ikke havde været dækket af den.
Tættest på I/O-panelet ses et 8-pin ATX 12V strømstik, som også kan bruge til 4-pin. Ved siden af denne er der et lille stik til tilslutning af I/O-skjoldet, som på den måde kan blive oplyst.
Og til sidst I/O-portene, der som nævnt i specifikationerne er:
2 stk. PS/2 porte. 1 stk. Optisk S/PDIF port. 1 stk. Coaxial S/PDIF port. 1 stk. LED meddelelsesdisplay. 1 stk. knap til onboard LED. 1 stk. IEEE 1394a port (Firewire). 2 stk. eksterne SATA porte. 2 stk. RJ45 LAN porte. 4 stk. USB2.0 porte. derudover 6 stk. lydstik på kortet til lyden.