Software
Asus Crosshair har en ret stor bunke software med.
Asus PC Probe II bruges til at overvåge spændinger, blæserhastigheder og temperaturer i Windows, og man kan faktisk overvåge alt, hvad der kan overvåges i Hardware Monitor i BIOS - det er ikke lidt, som vi senere skal se.
Asus AiBooster er et program til tweaking og overcloking af bundkortet fra Windows. Man kan også overvåge de vigtigste oplysninger om hardwarens tilstand her.
Asus Update bruges til at opdatere BIOS fra Windows. Man kan her nemt hente en ny BIOS fra internettet, tage backup af den gamle og opdatere med den nye. MyLogo bruges til at lægge sit eget billede ind i stedet for det, der normalt kommer frem, når man tænder computeren.
Lidt specielt er det, at der med Asus Crosshair følger Kaspersky Antivirus, og ikke McAfee eller Norton, som ellers er mere almindelige som bundle til bundkort. Dette understreger også kortets henvendelse til gamere og andre entusiaster, da Kaspersky blandt nørder har en noget bedre ry en de to andre.
Der medfølger også en fuld version af 3DMark06 Advanced Edition. 3DMark-programmerne er en meget anvendt benchmark, men de fleste nørder er henvist til den gratis version, som kun kan køre ét fastlagt sæt test. Med denne fulde version, som normalt koster penge, kan man køre lige præcis de tests, man gerne vil, og der er flere at vælge imellem end normalt.
Herudover medfølger en bundle fra InterVideo. Pakken består af de 4 programmer WinDVD Creator, DVD Copy, Disc Master og Photo Album. Altså software til DVD-brænder og fotoalbum.
BIOS
Asus har udstyret Crosshair med en Phoenix Award BIOS, hvor vi her ser Main-menuen. Netop på dette kort er BIOS lidt speciel, og det er positivt ment. For selvom der er et væld af muligheder (BIOS-chippen er også på 8 MB), er de mest mærkelige og nørdede indstillinger gemt væk i undermenuer, så man ikke bliver forvirret over dem. Sådan skal det være, både grundighed og overskuelighed i ét.
Det næste menupunkt hedder Extreme, og det er her, de mest interessante indstillinger findes. Man har mulighed for at vælge, om AI Tuning (altså indstillinger for frekvenser) skal køre Manual, Auto, Standard, AI Overclock eller AI N.O.S. De sidste to indstillinger bruges, hvis man vil overclocke uden at vide en hel masse om de underliggende instillinger. Det vil vi selvfølgelig ikke her :)
Under Overclocking finder man sjovt nok indstillinger for overclocking. CPU Frequency kan stilles til Auto eller fra 200 til 400 Mhz (som vi skal se under forsøget på overcloking, er disse muligheder ikke kun pral). CPU multiplier kan sættes til auto, eller fra standard (som her er 13) ned til 5. Memory Clock Frequency kan sættes til Auto, DDR2-400, DDR2-533, DDR2-667 og DDR2-800.
Herefter kommer muligheden for at stille frekvensen på PCI-Express til Auto eller fra 100 til 200 Mhz. Den bør stå på 100, når man vil overclocke. Herefter er der mulighed for at stille på de forskellige hastigheder til chipsettet, og disse muligheder er, som de plejer at være med Athlon 64.
Over Voltage giver mulighed for at pille ved bundkortets forskellige spændinger. CPU Voltage vælges over to punkter. Den første er CPU Voltage Range, hvor man vælger størrelsesordenen for spændingen, fra 0.85V til 1.85V, i grupper á 0.1V. Herefter kan man så inden for den gruppe vælge den præcise CPU Voltage, i intervaller á 0.00625V. Det er altså muligt at indstille vcore meget præcist, samtidig med at den kan sættes temmelig højt.
Derudover er det også muligt at hæve og finindstille spændingen til RAM'en, som går op til 3.425V, og til de forskellige dele af chipsettet. Man har virkelig kontrol over alt her, og det skulle være muligt at riste en hvilken som helst hardware i denne bios - så pas på.
Under DRAM Configuration findes indstillingerne for timings af RAM. Og her ser vi endnu et ekstempel på både overskuelighed og tonsvis af muligheder i samme BIOS. I denne hovedmenu har vi alle de almindelige indstillinger, som de allerfleste vil kunne nøjes med. Og i de tre undermenuer findes så alle de virkelig avancerede instillinger. Jeg vil ikke komme ind på dem her, der er i alt i undermenuerne 36 punkter, og jeg ved kun, hvad få af dem betyder. Så jeg kan kun glæde mig over, at de er gemt væk fra amatører som mig, og så kan andre glæde sig over, at man virkelig kan indstille alt på dette bundkort.
Næste menupunkt er Advanced, hvor man de avancerede indstillinger, som ikke har med overcloking at gøre. Det drejer sig blandt andet om Onboard Device Configuration, hvor man kan slå de indbyggede funktioner til eller fra.
Herefter kommer Power Menuen, hvor man blandt andet finder en meget grundig Hardware Monitor.
Voltage Monitor giver mulighed for at overvåge 12 forskellige spændinger, herunder spændingen til de forskellige dele af chipsettet. Temperature Monitor overvåger CPU og bundkort, og så de tre temperatur-prober, man kan tilslutte bundkortet.
Fan Speed Monitor og Fan Speed Control henholdsvis overvåger og styrer de i alt 8 blæsere, man kan tilslutte bundkortet. De kan enten sættes til at køre en bestemt %-værdi af maksimum, eller man kan lade Q-Fan overtage kontrollen.
Boot-menuen er der ikke noget særligt ved, her bestemmer man, hvad der skal bootes op fra, og man kan indstille forskellige andre muligheder ved boot.
Næste menupunkt er Tools, og denne er lidt interessante. Asus Music Alarm giver mulighed for at sætte en CD i et drev og bruge det som vækkeur. Mere interessant er Asus O.C. Profile, hvor man kan gemme egne indstillinger fra BIOS i en profil, som man så kan hente igen senere. Asus EZ Flash 2 giver mulighed for at opdatere BIOS fra BIOS, uden besvær.
Sidste menupunkt er Exit, der ser ud, som sådanne plejer at se ud.