Flash og røde øjne
En anden ting jeg har fået lidt kommentarer om, er det med de røde øjne. Jeg er ikke sikker på, at jeg forstod spørgsmålet 100 % korrekt, men jeg vil prøve at forklare det efter bedste evne.
De fleste kender til begrebet røde øjne, og vi kan vel hurtigt blive enige om, at det er noget værre møg. Det kan ødelægge billederne med en nærmest usympatisk stemning og efterfølgende kræver det redigering i computeren. Det er rigtig træls, og er der ikke noget vi kan gøre ved det? Jo, det er der faktisk. Grunden til, at vi af og til får røde øjne på div. billeder skyldes kameraet vi bruger. Man kan ikke direkte sige, at dyrere kameraer er bedre, men der er trods alt et lille gran sandhed i den forklaring, men desværre er begrundelsen den forkerte.
Menneskets øje er opbygget med et øjeæble, og allerbagerst sidder en masse lysfølsomme områder. Ganske som i kameraet. Og præcis som CCD'en eller CMOS'en er blank og reflektiv, er vores øje det også. Desværre ikke på samme måde som f.eks. en kat, men princippet er det samme. Forestil dig en køkkenrulle med et spejl for enden. Du vil nu gerne tage et billede "ind i røret", og aktiverer flashen. De øjeblik flashen kommer med sin udladning, vil lyset fise ind i køkkenrullen, oplyse spejlet , som reflekterer lyset tilbage til kameraets billedsensor. Derfor vil det se ud som om, at køkkenrullen udsender lys som en anden lommelygte.
Det er præcist det samme der sker, når vi får røde øjne på div. festbilleder. Grunden skal findes i, at når der er mørkt, vil vores pupiller udvide sig - hvilket svarer til at gøre køkkenrullens diameter større. Når dét sker, kan vores øjne opfange mere lys. Men pludselig! Så står der en fyr med sit kamera og aflader flashen, og menneskets øje kan slet ikke trække sig sammen så hurtigt (flashen kan typisk aflade på omkring 1/50.000 sekund), så derfor fungerer den lysfølsomme (røde) bagvæg i øjet som et spejl.
Derfor har vi røde øjne på billeder. Men hov... hvordan kan det så være, at der findes en funktion der hedder "rødøje reduktion"? Jo, kameraproducenterne kender godt til problemet, og kom i sin tid frem til en simpel, om end irriterende løsning. Når vi slår funktionen til, beder vi blot flashen og at sende en række glimt ud i forvejen. Øjet opfatter lyset og pupillen når at trække sig sammen. Dermed mindsker man risikoen for røde øjne på faster Ulla. Funktionen er dog ikke perfekt, da det kan være irriterende med de indledende blink og nogle kommer endda til at lukke øjnene, og man ser om end mere åndet ud med lukkede øjne end blot røde øjne.
Nogle kameraer har en direkte "red-eye removal" funktion. Når billedet er taget, kan du direkte på skærmen bag kameraet, fjerne røde øjne på dine festbilleder. Det er til gengæld rigtig simpelt og fungerer ofte rigtig godt. Så det er en god funktion at lede efter.
Når nu jeg skriver, at det har lidt at gøre med prisen på kameraet, er det naturligvis med et glimt i øjet. Men som jeg skrev tidligere, så handler det om hvor tæt optik og flash sidder på hinanden. På små kompakte (og i de fleste tilfælde) billige kameraer sidder flashen lige over optikken eller ved siden af. Derimod, på større kameraer, med ekstern flash eller pop-up flash, er der en vis afstand fra optik til flash, og man kan dermed minimere risikoen for røde øjne. Det bedste ville være at 'bounce' flashen i en anden retning. Ikke alene bløder det op for lyset, men det spreder det også rundt i lokalet.