Layout / Design
Vi skal se lidt på det Intel DX58SO bundkort vi har fået til at teste CPU'en med. Jeg var lige ved at tro at Intel havde sendt mig et BTX-bundkort. Rammene sidder øverst på printkortet når kortet er monteret i kabinettet, ganske som på BTX. Men I/O-panelet sidder rigtigt nok.
Der er også andre ting der er flyttet rundt. CMOS-kredsene til strømforsyningen sidder modsat, eftersom ram-soklerne har overtaget pladsen, Og nordbroen er flyttet ud til kanten af printet. Det er ikke helt dumt. Hvis du har et standard kabinet med en stor blæser i bunden af PSU, der suger luft ud af kassen, så vil den sørge for at der er god luftcirkulation omkring rammene. Omvendt så vil varmen fra MosFets have lidt sværere ved at slippe ud. Men hvis man kigger på den måde nordbro- og MosFet-kølerne er linet op på, så kunne man få den tanke at Intel har tænkt i køletunneler. Eller at det er meningen at en blæser i fronten af kabinettet skal køle begge dele. Igen lidt á la BTX. Samtidig vil en god CPU-blæser kunne sørge for luftcirkulation til alle tre ting uanset.
Selve soklen er jo et nyt bekendtskab. LGA1366 har som navnet siger 1366 kontakter, og Intel har fortsat designet fra LGA775 hvor alle pins sidder i soklen. Monteringssytemet er også som det plejer at være - det er bare blevet lidt større.
Det ser ud som om soklen er delt i to L-formede halvdele, men jeg er faktisk ikke klar over om det har nogen praktisk betydning. Jeg har ikke kunnet finde nogen indgående beskrivelse af selve soklen, men umiddelbart tror jeg det handler om hvad der er nemmest for en maskine at montere. Strømforsyningen på DX58SO ser ud til at være 6-faset. Nu er vi jo efterhånden vante til at der er mindst 8 faser på high-end Core 2 bundkort, så vi må jo bare lade tiden vise om det er en nødvendighed med den nye arkitektur, eller om CPU'en i sig selv er så god til at tilpasse strømforbruget at det er ligemeget. Husk at der i Core i7 sidder hvad der i transistorantal svarer til en 486'er CPU til at regulere strømforbruget, og holde øje med varme og belastning.
Nordbroen sidder ikke længere som bindeled mellem CPU, RAM og grafikkort, men har nu kun til opgave at formidle trafikken fra grafikportene, og kommunikation med sydbroen via QPI-bussen.
Sydbroen er som vi kender det fra P45 chipsettet en ICH10, i dette tilfælde med tilnavnet R for RAID. Den tager sig af kommunikation med PCI-porten, USB, Firewire og SATA ikke mindst. I samme ende finder vi BIOS-chippen inklusive batteri, og en lille diskret onboard tænd/sluk knap.
Der har været talt meget og længe om hvilken type og hvor mange grafikkort Nehalem-platformen ville komme til at understøtte. Her er der to x16 sokler til grafikkort, og der er kun understøttelse for Crossfire. Flere andre producenter har dog annonceret X58-bundkort med både Crossfire og SLI mulighed, nogen med op til fire grafikkort. Jeg kan godt klare mig med dette bundkort, en i7 965 Extreme og to HD4870X2 grafikkort - så skal i da ikke høre klager herfra. Måske når elregningen kommer, men ellers ikke.
På I/O-panelet går Intel igen enegang. PS/2 stikkene er skrottet. Det samme gælder LPT- og COM-porte. Til gengæld er der 8 USB 2.0 udtag her, og yderligere fire på bundkortet som pin-headers. Så se at få skiftet din gamle LPT-printer ud med noget mere tidssvarende, synes at være budskabet. Eller køb en printserver.
Der hvor PS/2-stikkene plejer at sidde finder vi nu to eSATA-porte. Jeg ved ikke med resten af flokken, men jeg har da endnu til gode at se et stort udvalg af eSATA-drev. De har yderligere den ulempe at der ikke er strøm med i SATA kablet, så det er kun store klodsede eksterne diske der kan bruges. Endelig er der et analogt 7.1 kanals lydkort med Dolby Home Theater stemplet på, og en optisk digital lydudgang.
Alt i alt synes jeg det ser fint nok ud, dog uden den eksklusive lækkerhed der præger eksempelvis MSI's, Gigabyte's og ASUS's high-end kort.